Fundația Corneliu Coposu – De la înființare până azi
Din anul 1996, încă de la înființarea sa, Fundația Corneliu Coposu promovează principiile creștin democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni, dintre care amintim:
- atragerea tinerilor (elevi, studenți) în procesul educațional de cunoaștere și analiză a fenomenului intitulat „Comunismul în România”;
- promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu;
- pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundaţiei Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale;
- organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență;
- acordarea de ajutoare umanitare, în limita fondurilor Fundaţiei Corneliu Coposu; sprijinirea editării de cărți.
În ţară sunt înfiinţate sucursale în oraşele : Aiud (jud. Alba), Buzău(jud. Buzău), Oradea (jud.Bihor), Zalău (jud. Sălaj).
Dintre manifestațiile organizate de Fundație de-a lungul timpului amintim: Concursul ”Juniorii Seniorului” (numărând trei ediții – „Deceniul IX, deceniul Corneliu Coposu” – 2008, „Corneliu Coposu în istorie” – 2010, “Corneliu Coposu in istorie” – 2012). De asemenea, Fundația a colaborat sau colaborează cu o serie de instituții publice, cum ar fi: Ministerul Educației Naționale, Universitatea din București, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum și o serie de asociații și fundații (Fundația Academia Civică, Fundația Konrad Adenauer, Asociația 21 Decembrie).
Maestrul
Relansarea site-ului Fundației Corneliu Coposu propune societății românești, în ansamblul ei, redescoperirea valorilor și principiilor apărate cu atâta ardoare de către cel care a considerat că “…persoana mea nu e importantă, important este ca ideile pe care le apăr să triumfe“!
Seniorul a iubit și a avut încredere în generația tânără, cea care s-a sacrificat și a făcut adevărata revoluție din 1989. A fost un susținător acerb al promovării tineretului de valoare, în structurile de conducere ale societății românești.
Noi, cei care l-am cunoscut și i-am fost aproape, avem datoria să ducem mai departe, lupta sa pentru apărarea valorilor și principiilor, care l-au călăuzit din tinerețe și pînă în ultimele clipe ale vieții sale. Toți cei care au chemarea și vocația să se îndrepte spre tumultoasa viață politică, trebuie să caute și să urmeze modestia și intransigența în apărararea unor principii, așa cum a făcut-o și Corneliu Coposu!
Dumnezeu Să ne dea tăria să luptăm neîncetat pentru apărarea și promovarea principiilor și valorilor ….Maestrului, Corneliu Coposu!
Ion-Andrei Gherasim
Președinte Executiv
Fundația Corneliu Coposu