25.02.2022 | Știri

COMUNICAT

Fundația Corneliu Coposu e solidară cu poporul liber al Ucrainei și se închină în fața eroismului celor care rezistă cu arma în mână în fața încercării nebunești de a reface Uniunea Sovietică. De asemenea, suntem solidari cu manifestările societății ruse care se opune logicii războiului declanșat de autocratul Vladimir Putin.

Ca păstrători ai memoriei rezistenței anticomuniste știm ce înseamnă să te opui unei forțe armate a unui imperiu totalitar. Deloc întâmplător, de curând, Federația Rusă a scos în afara legii Asociația “Memorial”, care era principala păstrătoare a memoriei Gulagului sovietic și a milioanelor de victime ale acestuia, în primul rând ruși, dar și ucrainieni, români și reprezentanți ai tuturor popoarelor asuprite  de comunism. 

Memoria acestor victime și a acestui trecut ar fi trebuit să facă imposibilă o repetare a tentativelor de a impune regimuri politice cu forța Armatei Roșii.  Dar, în ultimii ani, au apărut unele voci, la început timide, apoi mai pregnante, care aduc elogii epocii comuniste și insultă tocmai eroii martiri anticomuniști, într-o recrudescență  a celui mai autentic stil stalinist, foarte periculos și nociv pentru evoluția societății noastre. O mare parte a acestor voci încearcă acum să justifice acțiunile criminale ordonate de Vladimir Putin și încearcă să-i învrăjbească pe români și pe ucrainieni, două popoare care vor să fie libere și să trăiască în pace în această zonă geografică mult încercată de istorie.

În aceste zile tragice, trebuie să nu uităm cum a fost instaurat totalitarismul comunist, printr-o teroare fără precedent, cu ajutorul și contribuția Armatei Roșii pretins “eliberatoare”.

“Regimul lui Gheorghiu Dej  a fost vinovat de asasinarea a cel puțin jumătate de milion de români.  Și nu orice fel de români! Noi nu am avut o pierdere de război, când gloanțele inamice nu aleg. Crimele comuniste au fost făcute cu luneta, căutate cu predilecție  fiind elitele românești din acele vremuri. “ spunea Corneliu Coposu.

Și azi, aceeași Armată Roșie dorește să distrugă elitele și identitatea națiunii ucrainiene care se vrea liberă și care, azi, luptând pentru libertatea ei, luptă și pentru libertatea noastră. 

Să nu uităm că nu există libertate fără curaj. Acesta este și mesajul liderului politic Corneliu Coposu pentru generațiile tinere, acesta este mesajul Fundației Coposu pentru români.

Onorând curajul rezistenței românești anticomuniste și admirând curajul rezistenței ucrainiene considerăm că în aceste momente e nevoie mai mult ca niciodată de luciditate colectivă, de unitate națională și de solidaritate la nivel european și euro-atlantic.

În fața unui dictator bolnav, care a reușit să destabilizeze și să dezinformeze Europa și lumea, măcar acum decidenții de la București trebuie să fie fermi, fără jumătăți de măsură și să se gândească că UNIREA face puterea.

O rugăciune și un gând special pentru surorile și frații bucovineni și basarabeni.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ion-Andrei Gherasim

Președinte executiv

Copyright © 2022 Fundația Corneliu Coposu - Toate drepturile rezervate. Made by balu