Apel pentru renașterea creștin-democrației românești

Bădăcin, 27 august 2017

O chemare la dialog, la asumarea responsabilității, la acțiune

Ne adresăm tuturor celor care înțeleg că România se află azi într-o criză morală. E o criză morală pentru că e o criză de încredere în instituțiile politice, în partide, în discursul politic. E o criză morală pentru că e o criză a dialogului între mai multe Românii care se îndepărtează una de alta. E o criză morală pentru că nu mai știm ce valori ne definesc, pentru că logica denigrării oricărei voci publice a învins logica unei critici raționale. Câtă vreme discursul intoleranței față de celălalt câștigă teren nu vom putea găsi împreună soluții pentru a ieși din această criză socială, politică, morală.

Apelul nostru vine din necesitatea de a da răspunsuri și soluții într-un context social plin de îngrijorări, dar fără repere.

Să nu uităm că ce se întâmplă în România de azi, de la fragilitatea instituțională până la omniprezența corupției, este rezultatul unor alegeri greșite din trecut. Comunismul a căzut în 1989, dar nici acum nu am ieșit din consecințele dominației totalitare. Prin votul românilor în 1990, 1992 și 2000 Iliescu și protejații săi au putut construi o “democrație originală” și un “capitalism de cumetrie”, cum chiar ei le-au definit. Apoi PNL-ul și PDL-ul au reprezentat dreapta, dar au devenit din ce în ce mai asemănători cu pesediștii, din ce în ce mai apropiați de interesele economice ale acestora.

De la dispariția de pe scena parlamentară a PNȚCD, nici un partid nu a mai avut forța de a reprezenta credibil dreapta politică, anticomunismul, creștin-democrația. Acest loc a fost lăsat gol, iar electoratul natural al acestei zone politice fie nu a fost reprezentat, fie a fost reprezentat foarte prost. Viața politică românească va rămâne dezechilibrată și nereprezentativă dacă nimeni nu e capabil să umple acest gol.

Îi chemăm pe toți cei care cred că pot contribui la reechilibrarea scenei politice să se angajeze într-un proces de dialog politic care să vizeze reconstruirea unei forțe politice autentic de dreapta, atașată tradițiilor democratice, moralei creștine, patriotismului luminat și necesității continuării integrării europene.

O nouă clasă politică, o schimbare autentică nu pot exista fără asumarea unor identități politice, unor doctrine democratice. Discursurile populiste anti-sistem nu înnoiesc, ci adaugă și mai multă confuzie, nu urmăresc ieșirea din politica demagogiei, ci vor numai să schimbe tipul de demagogie. România are azi nevoie de mai multă responsabilitate și claritate la nivel instituțional și individual.

Pentru asigurarea dezvoltării economice și a securității naționale, considerăm că nu există alternativă la apartenența României la UE și NATO, cu atât mai mult cu cât evoluția situației internaționale este îngrijorătoare, iar în imediata apropierea a granițelor României există în ultimii ani situații conflictuale.

Azi avem nevoie de adevăr la fel ca la începutul anilor 1990. Azi există la fel de multă confuzie, la fel de multă ignoranță politică. Dar există și aceeași nevoie socială de clarificare, aceeași sete de adevăr.

Îi chemăm pe toți cei care vor să răspundă acestui orizont de așteptare să se întâlnească, să se așeze la masa dialogului și mai ales să se implice.

Prea multă critică, prea puțină implicare. Trebuie să regăsim mijloacele de a mobiliza social și politic nu numai împotriva a ceva ci și pentru ceva. Nimeni nu poate face asta singur.

E nevoie de o formațiune politică reprezentativă care să poată reconstrui idealul binelui comun. În contextul românesc doctrina creștin-democrată și tradiția istorică a PNȚCD pot fi punctul de întâlnire al celor care vor să contribuie în mod concret la o schimbare de substanță a vieții noastre politice.

Egoismul produs de comunism și de post-comunism, individualismul inerent actualului context economic au făcut uitat idealul binelui comun. Niciodată nu s-a văzut mai bine ca acum lipsa unui partid care nu numai să invoce binele comun, dar care să elaboreze și să propună societății o viziune asupra acestui bine comun.

Un partid nu e în primul rând un mijloc de a câștiga puterea, e și un loc al elaborării soluțiilor la problemele cu care se confruntă o națiune. La aproape 28 ani de la căderea comunismului nici un partid parlamentar nu pare interesat nici de doctrină, nici de soluții, nici de spunerea adevărului despre trecut și prezent.

Nimic durabil nu se construiește pornind de la zero. Dreapta după 1990 s-a construit în jurul unei fundații solide reprezentate de PNȚCD-ul condus de Seniorul Corneliu Coposu. Militanții și votanții de atunci au rămas orfani. O tradiție nu înseamnă o siglă, un sediu sau o formă juridică. De 17 ani PNȚCD-ul a devenit o umbră a lui însuși, auto-marginalizat, sfâșiat în mai multe tabere, irelevant politic. Aparent pragmatismul politic ne-ar spune că nimic nu se mai poate construi pe aceste vestigii. Și totuși asta ne-ar face să ignorăm faptul că spiritul PNȚCD se regăsește în sufletele multor români.

Nu întâmplator național-țărăniștii au fost identificați, atât în timpul perioadei comuniste, cât și după 1989, drept principalul adversar al celor care doreau să țină România captivă în lipsa de democrație, în ignoranță, ruptă de valorile occidentale. PNȚCD a reușit să fie în același timp apărătorul autenticei idei naționale și al unei democrații cu adevărat europene. Dispariția acestui important vector democratic și patriotic a lăsat câmpul liber dominației urmașilor PCR/FSN, iar rezultatele se văd.

Azi, unii ar vrea să uite că național-țărăniștii au existat. Dar nimeni nu poate nega implicarea decisivă a reprezentanților Partidului Național în Marea Unire din 1918. Nimeni nu poate nega implicarea eroică a național-țărăniștilor împotriva tuturor dictaturilor, împotriva comunismului, împotriva neocomuniștilor. Nimic nu poate murdări o istorie a credinței în România.

O astfel de tradiție nu poate fi confiscată de o ștampilă. PNȚ a renăscut miraculos în decembrie 1989 prin PNȚCD. Spiritul acestui partid poate renaște și azi.

În 1990 existau doar foștii deținuți politici, fără alte resurse decât cele simbolice. Azi, există infinit mai multe mijloace de comunicare pentru a-i reuni pe toți cei care vor să pună umărul la renașterea spiritului de rezistență care i-a caracterizat totdeauna pe fruntașii și pe militanții acestui partid. Azi nu mai e nevoie să rezistăm împotriva gloanțelor sau a torționarilor, prețul pe care îl plătim e infinit mai mic, dar nevoia de a oferi o autentică alternativă e la fel de mare.

Numai înscrierea într-o astfel de tradiție ne va da forța morală de a propune o adevărată schimbare. Alături de noi vor veni oamenii care înțeleg că valorile statului de drept, ale democrației, ale moralei în politică nu pot fi apărate numai retoric. Trebuie apărate de oameni care cred în ele, trebuie apărate de oameni care pot să acționeze împreună în numele acestor valori.

Iar primul pas al acestei acțiuni este să-ți recunoști rădăcinile, să asumi identitatea care a cultivat totdeauna acele valori, indiferent de preț. Nu există asumare fără risc, iar asumarea riscurilor de imagine este irelevantă în fața asumării sângelui vărsat pentru apărarea acestor valori.

Azi avem multe discursuri populiste, dar patrioții sunt rari pentru că din ce în ce mai mulți români nu se mai regăsesc în țara lor. Îi invităm pe toți oamenii, toate grupurile formale și informale care cred că pornind de la valorile creștin-democrației vom putea da motive românilor să creadă în viitorul țării lor.

 Dacă ne privim în ochi, știm că nu avem de ales. Criza democrației românești, falsele valori care domină societatea noastră, criza de încredere care face ca milione de români să plece dincolo de granițe sunt toate rezultatul inacțiunii fiecăruia dintre noi.

Fiecare are o responsabilitate, fiecare ar putea să schimbe ceva dacă s-ar uni cu cel care crede în aceleași valori, cu cel care refuză să mai fie călcat în picioare. La 100 de ani de la Marea Unire, la aproape trei decenii de tranziție fără sfârșit, avem nevoie mai mult ca niciodată de o platformă politică și vocațională capabilă să aducă soluții, capabilă să readucă oamenii către acțiunea politică, capabilă să pună morala și patriotismul în centru acțiunilor sale.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

    * Campurile obligatorii

    Copyright © 2017 Fundația Corneliu Coposu - Toate drepturile rezervate. Made by balu