25 mai 2020

COMUNICAT DE PRESĂ – 28 AUGUST 2017

Duminică 27 august 2017 la Bădăcin, județul Sălaj, în fața Casei Memoriale Iuliu Maniu a avut loc lansarea unui Apel pentru renașterea creștin-democrației românești. Apelul se dorește o chemare la dialog și la asumarea responsabilităților pentru moralizarea vieții politice, reechilibrarea scenei politice și necesitatea reafirmării tradiției și valorilor creștin-democrate la nivel public și instituțional. Apelul a fost citit de directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim. Apelul a fost inițiat de Fundația Corneliu Coposu, Asociația 21 Decembrie 1989, Maestrul Dan Grigore, dl. Andrei Dimitriu, dl. Tudor Dunca, dl. Doru Mărieș, dl. Ionuț Matei, dl. Antonie Popescu si dl. Ion-Andrei Gherasim. Printre primii semnatari ai acestui apel se regăsesc doamna Flavia Bălescu Coposu, doamna Rodica Coposu, doamna Ana Blandiana, Fundația Ion Ratiu, dl. Paul Lazarescu, dl. Costin Borc, dl. Liviu Hagea, dl. Tudor Calin Zarojanu, dl. prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea.
Lista semnatarilor rămâne deschisă, cei interesați putând să se alăture acestui demers accesând “www.corneliu-coposu.ro/apel/“.
Evenimentul a fost prefațat de un moment comemorativ, de pomenire a familiilor Maniu, Mihalache, Coposu, Rațiu și Diaconescu. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Părintele Cristian Borz, paroh al Bisericii Greco Catolice din Bădăcin. Apoi Ion-Andrei Gherasim i-a mulțumit pentru prezență preotului ortodox Pușcaș și a citit mesajul preotului Ioan Ghiurco, paroh al Catedralei Episcopale Ortodoxe din  Zalău. În discursul său directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu a mulțumit Fundației Rațiu și tuturor celor care se ocupă atât de restaurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, cât și de cultivarea spiritului democratic în România de azi. Apoi a subliniat faptul că sensul apelului lansat duminică la Bădăcin este acela de a trezi conștiințele individuale prin reamintirea unor modele ale sacrificiului suprem. Dacă de unele știm numai din cartea de istorie, pe alte modele unii dintre noi le-au cunoscut direct, cum ar fi Iuliu Maniu și Corneliu Coposu. Exemplul dat de aceștia ne obligă pe toți. Acest mesaj a fost întărit și de prezența și de cuvântul rostit de președintele Asociației 21 decembrie 1989, dl. Teodor Mărieș.
Inițiatorii și semnatarii Apelului doresc ca acest demers să fie numai începutul unui proces de coagulare a unei forțe politice capabile să-i reprezinte credibil pe românii care se regăsesc în valorile creștin-democrate și respectă memoria celor care s-au sacrificat pentru o Românie unită și democratică.

 

Fundația Corneliu Coposu

Copyright © 2017 Fundația Corneliu Coposu - Toate drepturile rezervate. Made by balu