Sărbătorirea Seniorului la 108 ani de la nașterea sa
Sub semnul dialogului între generații, în prezența unui mare număr de tineri, s-a desfășurat, joi, 19 mai 2022, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, o seară de dezbateri despre principii și valori așa cum le-a trăit marele om politic român Corneliu Coposu
Întâlnirea din capela „Sf. Iosif” organizată de Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, a reunit în primul rând tineri, studenți, studenți seminariști, dar și intelectuali, membri ai unor asociații din Biserică, credincioși greco-catolici și ortodocși. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, gazda evenimentului, a mulțumit invitaților speciali: poeta Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu și scriitoarea Ruxandra Cesereanu, membră a Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”.
A participat la programul dedicat memoriei lui Corneliu Coposu, Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox al Clujului. Corneliu Coposu, „Seniorul politicii românești, cel mai mare om politic de după 1989” – a arătat Ion-Andrei Gherasim în deschidere -, „încă de la Revoluția din 1989, evocând dialogul dintre Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox Miron Cristea, de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a căutat unitatea”. Și, în numele familiei lui Corneliu Coposu, din care face parte, și-a exprimat bucuria pentru prezența celor doi Ierarhi.
Vineri, 20 mai 2022, în drum spre Bobota, doamna Ana Blandiana și domnul Ion-Andrei Gherasim s-au oprit la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, răspunzând invitației făcute de doamna director, Mona Panican. Cei doi invitați le-au vorbit tinerilor elevi despre Senior, care reprezintă un exemplu de a fi luat ca model, pentru dăruire, luptă și sacrificiu. După semnarea în cartea de onoare a școlii, înainte de plecare, cei doi invitați au făcut o fotografie de grup alături de profesori și elevi.
La împlinirea a 108 ani de la nașterea sa, Corneliu Coposu a fost omagiat, atât la Bobota, în satul natal, cât și la Bădăcin, în casa mentorului său, Iuliu Maniu.
În fața bustului Seniorului din Bobota, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoți au celebrat parastasul în memoria lui Corneliu Coposu și celor din familia lui, plecați la Domnul. Au urmat depunerile de coroane, iar mai apoi discursurile oficialităților, a invitatei de onoare, distinsa doamnă, Ana Blandiana și al lui Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu.
La finalul evenimentului cei prezenți au vizitat Centrul Șincai-Coposu, ghidați de dr. Marin Pop, fiu al satului, precum și biserica în care în urmă cu mai bine de o sută de ani a fost botezat Corneliu Coposu.
La Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, evenimentul a debutat la ora 15,00. Activitatea a fost organizată de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu”, Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel, Fundația Culturală Memoria, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău, Consiliul Județean Sălaj.
În prezența unui public numeros au fost lansate două cărți care vorbesc despre personalitatea Seniorului Corneliu Coposu, cel care avea să fie socotit drept cel mai important om politic din perioada postcomunistă și de la a cărui naștere s-au împlinit 108 ani. Cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securitații”, autor dr Marin Pop a primit în anul 2021, din partea Fundației Culturale Memoria din București, premiul pentru cea mai bună culegere de documente. Au luat cuvântul în cadrul activității Ion-Andrei GHERASIM, Președintele Fundației „Corneliu Coposu”, doamna Ana BLANDIANA – Fundația Academia Civică, Silvia COLFESCU – Editura Vremea (Zoom), Marin POP – MJIAZ, dr gen. Crăciun Leucea, Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Cosmin BUDEANCĂ- redactor coordinator revista „Memoria” și expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; coordonator de doctorate, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Domnul Mihai DRAGOMIR, organizatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov a transmis un mesaj video înregistrat. Au fost prezenți la manifestare Preasfințitului Virgil Bercea, episcop Român Unit, Greco-Catolic de Oradea, Dinu Iancu Sălăjeanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj, Virgil Țurcaș, subprefect, Cristian Lazăr, primarul Orașului Șimleu Silvaniei, Dorin Gorgan, primarul Comunei Bobota, Doina Cociș, director al Direcției pentru Cultură Sălaj, Corina Bejinariu, directorul Muzeului de Istorie și Artă Sălaj, Ioana Boca, directorul Memorialului Victimelor Comunismului Sighet, Cristina Pușcaș, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Paul Maghiu, administratorul județului Sălaj, Gelu Hossu, scriitor, nepotul Fericitului Episcop și cardinal Iuliu Hossu.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanții celor 28 de instituții de învățământ și de cultură din județele Sălaj, Bihor și Maramureș, care împreună cu Casa Corpului Didactic Sălaj și Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei, coordinator prof. Maria Borz au inițiat un proiect educativ cu titlul „Poezia închisorilor” inclus în Calendarul Proiectelor Educative Județene 2022. În foișorul Casei Maniu a fost realizată expoziția de desene cu titlul „Iuliu Maniu – model educativ”, desene realizate cu ocazia acestui eveniment de elevii coordonați de înv. Florica Bodea.
Un grup de tineri, care în mai mulți ani la rând au participat la pelerinajul Bădăcin-Sighet în memoria martirilor morți în închisorile comuniste au interpretat cântecul „Rugă”, compus de Corneliu Coposu.
În partea a doua a activității a avut loc premiera filmului „Remember Iuliu Maniu – 1986”, un filmul documentar realizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Filmul vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. Momentul a fost organizat în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați Protagoniștii filmului: Pop Ioan, Pop Nicolae, Oros Cornelia (n. Man), Vari Maria (n. Pop), Man Maria, Vereș Pop Patriță, Pop Florica (n. Mureșan), Mureșan Liuța (n. Man), Mureșan Florica, Pop Ioan, Man Nicolae, Toma Sabin, au primit din partea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” o „Diplomă de Merit”, ca semn al prețuirii pentru curajul de a-l comemora pe Iuliu Maniu la 33 de ani de la moarte. Acestea au fost înmânate de către doamna Ana Blandiana.