12.05.2023 | Știri | Vezi galerie

Jubileu 150/70 Iuliu Maniu – Omul, Vremurile, Moștenirea

În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea ilustrului politician român Iuliu Maniu și 70 de ani de la martiriul său, în 1953, în Penitenciarul Sighet.
Institutul Cultural Român din Londra, în asociere cu Misiunea Greco-Catolică Română din Londra, au organizat un eveniment constând într-o expoziție și o prezentare a personalității lui Iuliu Maniu.
Expoziția este rezultatul cercetărilor aprofundate întreprinse în arhivele românești. Astfel, viața și vremurile lui Iuliu Maniu sunt prezentate într-o densă succesiune documentară și fotografică începând cu viața sa timpurie în Transilvania secolului al XIX-lea, studiile, familia și primele sale inițiative politice ca lider pentru drepturile românilor transilvăneni și culminând. în rolul său în timpul și după Primul Război Mondial în promovarea României Mari, rolul său de lider al liderului Partidului Național Țăran în anii 30 și, în cele din urmă, încercările sale disperate de a salva democrația sub conducerea de început a regimului stalinist, care au dus la moartea sa tragică în Penitenciarul Sighet, în 1953.
În cadrul conferinței vor fi făcute prezentări Pr. Dr. Eduard-William Fărtan, Rectorul Misiunii Greco-Catolice Române la Londra, Cristian Borz, restaurator și președinte al Asociației „Casa Memorială Iuliu Maniu”, și Ion-Andrei Gherasim. , președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.

Copyright © 2023 Fundația Corneliu Coposu - Toate drepturile rezervate. Made by balu