Zilele KAS – 11-12 septembrie 2019
O delegație a Fundației Corneliu Coposu a participat pe 11 și 12 Septembrie la zilele Fundației Konrad Adenauer, care au avut loc la Berlin.
Membrii Fundației au avut întâlniri cu domnul Klaus Franke (fost prim-consilier al cancelarului Helmut Kohl), domnul Norbert Lammert (președinte al Bundestagului între 2005 – 2017), Hans-Gert Pöttering (președinte al Parlamentului European între 2007 – 2009), domnul Michael Thielen (secretar general al Fundației Konrad Adenauer și fost secretar de stat între 2006 – 2008).
„Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele CDU și ministrul federal al Apărării, și Diana Kinnert, antreprenor și autor, au discutat despre conceptul de centru politic.
Kramp-Karrenbauer a subliniat imediat că Mitte a fost întotdeauna agilă. „Mijlocul nu poate fi niciodată cel mai scăzut numitor comun, dar mijlocul trebuie să fie întotdeauna o încercare de a se întinde cât mai larg posibil, iar cât mai mulți să se pună sub umbrela valorilor noastre“.
Kinnert a afirmat că vechile fronturi stânga-dreapta sunt depășite și că societatea este astăzi fragmentată. Trebuie să reacționăm la această situație deoarece „o societate fragmentată se traduce într-un peisaj de partid fragmentat.” Pentru a consolida partidele, trebuie să demontăm barierele. CDU trebuie să devină mai mult un partid orientat spre cetățean. „Trebuie să implicăm oamenii printr-o viziune civică și liberală bazată pe viziune”, a spus tânăra de 28 de ani.
Norbert Lammert a vorbit în discursul său de încheiere despre obiectivele fundației. Acestea acordă o mare importanță promovării unui număr cât mai mare de talente pentru cât mai multe utilizări. „Vrem să transmitem o înțelegere a responsabilității civice. Chiar și pianiștii sunt cetățeni „, a declarat președintele.
„Nu vrem să servim nicio spirală negativă, pesimismul nu ne caracterizează. Suntem convinși de șansele noastre”. Cu aceste cuvinte a deschis conferința Michael Thielen, secretarul general al Konrad-Adenauer-Stiftung. Securitatea, inovația și democrația reprezentativă sunt cele trei teme fundamentale ale fundației pentru 2020. Membrii Grupului parlamentar pentru tineri ai Uniunii, Marian Wendt, Mark Hauptmann, Ronja Kemper, Emmi Teulner și Philipp Amthor și-au prezentat pozițiile în timpul evenimentului în fața publicului: necesitatea unui aparat de securitate bun, o educație economică mai bună în școli, mai multe investiții în inteligența artificială, o restructurare a sistemului de asistență medical.
De asemenea, aproximativ 70 de elevi de la trei școli de gramatică din Berlin (liceul evreiesc Moses Mendelssohn, Theresienschule, Herdergymnasium) au fost invitați. Sub titlul „Astăzi pentru viitor. Dacă am putea. Așa cum ne-am dorit”, au discutat despre provocările creșterii digitalizării într-un workshop. Ulterior, Paul Ziemiak, secretarul general al CDU, a pus întrebări despre politica de mediu și obiectivele climatice ale guvernului federal. Ziemiak a îndemnat tinerii nu numai să protesteze, ci să devină activi politic și să se implice în partide. Pentru că acesta este cel mai eficient mod de a-ți impune propriile interese.”
text preluat de pe pagina KAS